Het trainen van je eigen hond tot therapiehond
Heb je nachtmerries, kan ik samen met jou je hond trainen om bij een nachtmerrie, je hond leren om het licht aan te doen.
Heb je een aanval van te hoge of te lage suiker als diabetes patiënt, kan ik samen met jou trainen om ervoor te zorgen dat je hond jou op tijd verwittigd om de nodige actie te ondernemen.
Heb je ASS en wil je graag een buddy hond, dan kunnen we daar samen aan werken.
Elk geval is verschillend. Hiervoor organiseren wij eerst een kennismakend gesprek. Hieruit zal blijken wat jou behoeftes zijn en of deze ook trainbaar zijn met je eigen hond.
Let wel: je eigen hond, is geen hulphond, waardoor je dient rekening te houden dat er misschien wel enkele zaken zijn die moeilijk zijn voor je hond, door medische problemen of andere. Samen kunnen we dan zoeken naar alternatieven.
Het allerbelangrijkste is, dat jou hond bij jou blijft tot het einde van zijn leven, om jou bij te staan.
Het is dus een op maat gemaakt programma voor jou en je hond. Je hond kan perfect een puppie zijn of een hond van leeftijd.
Je kan lid of sponsor worden of zelfs meter/peter van één van onze honden! Zo steun je hen: https://therapiedier.be/lid-sponsoring-en-steun/
Boek je eerste afspraak – online via: https://therapiedier.be/boek-afspraak/
Boek je trainingen voor West- en Oost-Vlaanderen via: https://www.doggy-coach.be/contact/
Gedetailleerde informatie vind je via: https://therapiedier.be/
Eerst de band met de hond, dan volgt de training!
In tegenstelling tot andere organisaties waar de hond de training krijgt via een trainer, zorg ik voor een persoonlijke band met je hond. Jij zal samen met mij je hond trainen. De kennismaking en training wordt het liefst zo snel mogelijk ingepland, zeker bij puppies. Op die manier wordt er een stevige basis gelegd voor een goede en betrouwbare relatie.
Actieve en Passieve therapiehonden
Er zijn 2 verschillende soorten therapiehonden. Enerzijds heb je een actieve therapiehond, anderzijds een passieve therapiehond. Onder actief verstaan we dat de hond bij de begeleider blijft en extern wordt ingezet in een therapeutisch proces voor een klant. Dit kan bv. ter plaatse zijn in een woonzorgcentrum of jeugdinstelling, etc.
Als een passieve therapiehond wordt ingeschakeld, blijft deze in een gezin of bij 1 bepaalde persoon. De hond wordt getraind en krijgt minimaal 3 specifieke taken aangeleerd op maat van de situatie van de klant. Dit kan gaan van deuren openen tot materiaal oprapen en afgeven.
Wat houdt het in?
De therapiehond wordt getraind om zowel in groep als individueel te werken. Zo zal deze niet reageren op onverwachte, onhandige of dominante handelingen.
De 8 activiteiten niveaus waarin therapiehonden ter ondersteuning gebruikt kunnen worden (bron: Elizabeth Best Martin 1977)
- Sensorische integratie door de geur, geluid, … van de hond
- Sensorische stimulatie
- Bekrachtigen en zelfvertrouwen geven
- Opnieuw motiveren en herinneringsvermogen
- Opnieuw sociaal worden (structuur)
- Cognitieve stimulatie (willen leren) en trainen
- Korte termijn revalidatie (moed, pijn vergeten, …)
- Vaardigheden en integratie in de maatschappij (buiten de instelling)
Waarom zou jij een therapiehond inzetten?
- Positief effect op gezondheid
- Triggert emotie
- Zet je in beweging
- Je aandacht richt naar de buitenwereld
- Je verantwoordelijkheidsgevoel wordt opgeroepen
- Zet aan tot regelmaat en structuur in je leven
- Helpt en steunt in moeilijke en depressieve periodes
- ….